Economies dels béns comuns: la gestió del recursos compartits

Presentació

Presentem el cicle de debats Dret i defensa del Comú en el que reflexionarem i debatrem amb veus expertes i activistes reconegudes d’arreu del món sobre el Comú i el paper dels Comuns en els processos de transformació política i econòmica.

En el primer d’aquests debats ‘Economies dels béns comuns: la gestió dels recursos compartits’ ens aproparem als Comuns des d'una perspectiva prospectiva i estratègica de les vies de transformació social i horitzons que obren. L’emergència d’un model econòmic alternatiu a la privatització dels béns comuns i que esdevé col·laboratiu i públic, serà una de les qüestions centrals. Tindrem l’oportunitat de compartir reflexions i experiències amb Yochai Benkler, referent internacional sobre producció procomú entre iguals, i el moviment de procomú digital. Autor del llibre "La riqueza de las redes: Cómo la producción social transforma los mercados y la libertad" i professor a la Universitat de Harvard. L’acompanyaran Mayo Fuster, activista en defensa del procomú digital, viquipedista, co-impulsora de Procomuns.net i directora de Dimmons.net IN3-UOC; Gerardo Pisarello, Doctor en dret i professor de dret constitucional a la Universitat de Barcelona i primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona; Francesca Bria, comissionada de tecnologia i innovació digital de l’Ajuntament de Barcelona.

 

El cicle de debats

Els debats estan organitzats per La Comuna, Escola del Comú i vol esdevenir un nou espai de reflexió i debat a la ciutat obert a tothom, que permeti dialogar amb persones expertes i activistes reconegudes d’arreu del món que contribueixen al coneixement i la difusió sobre el Comú i el paper dels Comuns en els processos de transformació política i econòmica. L’emergència d’espai públic en xarxa, una organització política que trenca el model binari d’Estat - Mercat, una política institucional del i per al comú, un model econòmic alternatiu a la privatització dels béns comuns que esdevé col·laboratiu i públic, són alguns del elements que articularan els debats. L’oportunitat de poder contraposar els coneixements, experiències i anàlisi de persones expertes provinents d’altres ciutats i països, amb trajectòries acadèmiques, activistes i polítiques, amb les que formen part dels moviments dels comuns a Barcelona i Catalunya, resulta d’un alt interès en l’actual moment polític i social.

Els debats tindran una periodicitat trimestral, i els propers previstos seran a la tardor i l’hivern de 2017, amb dates concretes encara per determinar. L’oportunitat de comptar amb experts, activistes internacionals o altres perfils d’interès en un moment concret seran les premisses per marcar les dates, dels que se’n farà una difusió àmplia a través de diferents canals.

Els propers debats previstos són:

  • Orígens i aportacions dels Comuns (tardor 2017)
  • Reptes dels Comuns: aturar el canvi climàtic i protegir el medi ambient (hivern 2017)