Xavier Domènech

Portaveu i diputat d'En Comú Podem.

Historiador i activista, tot i que no sabem ben bé en quin ordre, perquè per ell aquestes dues facetes són inseparables. Nascut a Sabadell el 1974. Ha destacat pels seus anàlisi de la crisi i les possibilitats de canvi polític, que el van portar a publicar recentment el llibre Hegemonías. Crisis, movimientos de resistencia y procesos políticos (2010-2013).

És Professor d’història a la UAB, especialitzat en moviments socials, cultures politíques i canvi polític durant el franquisme i la transició. En aquest camp, va rebre el Premi Ciutat de Barcelona en Història el 2006. Entre les seves publicacions es poden destacar Clase obrera, antifranquismo y cambio político (2008), Quan plovien bombes. Els bombardeigs de Barcelona i la Guerra Civil (2008) o Construint la ciutat democràtica (2012).

Des dels anys 90 ha estat vinculat a diversos moviments i entitats socials i culturals, lligades al moviment pacifista, pel dret al treball, de solidaritat internacional o per l’educació pública. Va ser fundador de la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP). Així mateix va estar vinculat al 15M i les seves evolucions posteriors durant el 2011 – 2013. Participà en la iniciativa “Per una radicalització de la democràcia. Més enllà del 25N” el 2012, en el moviment Procés Constituent i en la campanya de les municipals de Barcelona en Comú el 2015, entrant posteriorment al govern de la ciutat com a Comissionat d’Estudis Estratègics i Programes de Memòria.

Actividades que imparte

  • 03 Noviembre
    Cerrada

    La conferència recollirà les idees més importants sorgides a la jornada Sobiranies i processos constituents del passat 22 d’octubre, i permetrà aprofundir en les claus principals per l’articulació del nou espai polític català, progressista i sobiranista.